Herma Wichman, coach en procesbegeleider

 • Home
  Home Hier vindt je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Weergeeft een lijst met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Weergeeft een lijst met tags die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Inloggen
  Login Login form

De tijd is mijn vriend

Geplaatst door in Inspiratie
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2088
 • Afdrukken

Laatst vertelde iemand me dat ze regelmatig een sudderdag inbouwt voor zichzelf. Fascinerend vond ik dat. Een sudderdag is een dag die helemaal voor haarzelf is. Een dag om een boek te lezen, te luieren, klusjes te doen of actief te zijn met je hobby. Ik heb haar uitgebreid gevraagd hoe ze dat organiseert. Dit is wat ze me vertelde.

Belangrijkste is dat je de tijd aan jezelf hebt. Zet bij voorkeur een kruis in je agenda op sudderdagen. Dat geeft een gevoel van vrijheid, ruimte en ontspanning. Als het moeilijk is om een hele dag voor jezelf te reserveren doe het dan bijvoorbeeld 2 uurtjes. Héérlijk :-) Het voordeel van een sudderdag is dat je kunt resetten. Even terug naar de basis. Dat is heel anders dan continue productief en bereikbaar zijn. Dat was vroeger heel anders. Toen reden mensen met een volle kruiwagen heen en met een lege kruiwagen terug. Dan had je de tijd om te herstellen en om om je heen te kijken. De kunst is om in de dagelijkse hectiek toch je rust te vinden. Nog even verder kijken hoe dan:


-  Als je grootse plannen hebt, kun je aanhikken tegen de tijd die dat vraagt. Je kunt het grote plan opdelen in kleine stappen. Dat houd je een stuk positiever, doordat je overzicht hebt en iedere keer een succesje te vieren hebt. Het brengt je bovendien op allerlei ideeën. je wordt er dus creatiever door.
-  Iedereen heeft zijn eigen klok en tempo. Probeer eens wat minder op je horloge te kijken en wat meer naar je biologische klok te leven. Zo kom je in flow en lijken dingen vanzelf te gaan.

 

Tijd en innerlijke rust blijven mij fascineren. In het westen zijn we ervan overtuigd dat het goed is om druk te zijn, maar is dat wel zo? Ik merk dat mensen het veel fijner vinden als iemand rustig is dan dat hij druk of gestresst is. En zelf voelen we ons daar ook veel beter bij. Waarom zijn we dan eigenlijk vaak zo gestresst??

                         

Ik heb een paar dingen ontdekt die ik graag met je deel.

 

*  Zorg voor een goede verdeling van mentale en fysieke inspanning en ontspanning. Heel goed voor je gezondheid en je wordt er een stuk rustiger van. Het neemt allerlei ruis en 'druk, druk, druk' in je hoofd weg en daardoor zie je meer kansen en mogelijkheden. Het begin van een opwaartse spiraal :-) 

*  Het is belangrijk om een doel te hebben. Je hoeft nog niet te weten hóe je de klus klaart, maar wel waar je naar toe gaat. Dat geeft rust, plezier en voldoening. En heel belangrijk: je kunt prioriteiten stellen.

* Combineer je langetermijndoel - je stip op de horizon - met in het hier en nu zijn. Als je weet waar je naar toe gaat, kun je je helemaal focussen op wat je nu aan het doen bent om een stap dichter bij je doel te komen. Dat geeft rust en je neemt zelf de regie over je leven in handen. Denk maar eens na over deze uitspraak: als je geen plan hebt, word je onderdeel van het plan van anderen.

*  Make things happen! Je kunt veel meer dan je denkt.


*-  Doe het samen. Vraag hulp. Niemand kan het alleen en anderen staan vaak klaar om je te helpen, als je het maar vraagt.

Wat ik heb ontdekt, is dat wanneer ik ervan overtuigd ben dat ik voldoende tijd heb voor de dingen die ik wil doen .... dat ook zo is. Af en toe ben ik het even kwijt en dan begin ik te stressen. Op zo'n moment roep ik mezelf terug. Ik ga wandelen of iets heel anders doen. Even afstand nemen en dan komt de rust weer teug. Zo heb ik steeds de tijd voor wat ik wil bereiken, tijd voor ontspanning en tijd voor de mensen om mij heen. En zo is de tijd mijn vriend geworden.

Tot slot: Covey heeft ook veel geschreven over hoe je effectief met je tijd kunt omgaan. Meer hierover kun je lezen in Effectief met je tijd omgaan
Veel succes en geniet van je tijd!

Herma Wichman

hermawichman@stipopdehorzon.nl

 Voor mij gaat het erom, dat we samen toewerken naar het vinden van de vonk: waar gaan je ogen van stralen, hoe kan je leven een gouden randje krijgen? 
Zelf heb ik een hele weg afgelegd om mijn dromen te verwezenlijken. En nog steeds. Want behalve dat ik ervan geniet om anderen hun dromen en doelen te helpen realiseren, vind ik het in mijn eigen leven net zo belangrijk om steeds een stap verder te komen in mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Op mijn LinkedIn-account vind je nog meer inspiratie en ook actuele artikelen: Herma Wichman, LinkedIn

If you can dream it, you can do it