Is ontspannen alleen voor watjes?!

Meer, meer, meer?

Wij vragen ons regelmatig af hoe je vanuit ontspanning kunt leven. Simpelweg omdat je daar gelukkiger van wordt en er meer door bereikt…..

Er is wel een grote blokkade op de weg naar een ontspannen leven. Dat komt doordat we als mensen vaak zijn gefocust op ‘meer’. Meer willen, meer doen, meer hebben. Dit leidt in onze maatschappij tot steeds meer en steeds sneller.

We worden er ons met z’n allen steeds meer bewust van dat de rek daar zo langzamerhand wel uit is. We putten onszelf uit, en daarbij ook de natuur en de aarde. Samen met Sandra Wiechers ben ik een experiment aangegaan. Hoe kan het anders? Op een manier die beter is voor jezelf en voor je omgeving? Meer in balans en steeds meer ontspannen.
We zijn ons ervan bewust dat de focus op ‘meer’ heel diep in het systeem van mensen zit. Om hieraan tegemoet te komen, focussen we op meer ontspanning. Het wonderlijke is dat je vanuit die ontspanning meer gedaan krijgt. De kunst is vooral: hoe krijg je die omschakeling voor elkaar? We delen onze ervaringen in de artikelen die we schrijven. In dit artikel geven we concrete voorbeelden van hoe je rustig kunt worden, zijn en blijven.

Steeds meer en steeds sneller

Meer en sneller: het is een trend die al jaren een kernpatroon vormt in ons land. Hoe lang houden we dit nog vol? Je ziet voortdurend meer mensen lichamelijk ziek worden en/of mentaal en emotioneel uit balans raken. De rek is er uit.

Uit eigen ervaring weten we dat de verandering alleen maar uit jezelf kan komen. Wachten op je omgeving leidt vooral tot frustratie. Dus zijn wij steeds aan het kijken wat we kunnen doen binnen onze eigen invloedssfeer. En daarmee creëren we in kleine stapjes veranderingen voor onszelf. Verrassend is dat deze veranderingen vaak indirect invloed hebben op onze omgeving.

Waarom laten we ons zo gek maken? En kunnen we eigenlijk nog wel niets doen?

Of beter: waarom máken we onszelf zo gek? Herken je dat ook: je móet achter de computer zitten, want anders ben je voor je gevoel niet aan het werk. Er ontstaat vaak al snel een onrustig gevoel als je tijd voor jezelf neemt. Die onrust betekent ruis in je denken en voelen; je intuïtie staat dan op een heel laag pitje. Daardoor moet je extra hard werken om je werk gedaan te krijgen. Ben je niet veel effectiever en creatiever door afstand te nemen en te ontspannen?

Wanneer kon jij je voor het laatst echt ontspannen?

Voorbeelden en rolmodellen, ter inspiratie

Wist je dat Henry Ford iedere dag in het bos ging wandelen om nieuwe ideeën te bedenken en te reflecteren? En dat Jan van Oort zijn beroemde strips over Paulus de Boskabouter schreef als hij in de bossen wandelde? Dit zijn voor ons inspirerende voorbeelden, die juist laten zien dat werken ook bestaat uit ontspanning, zodat je creativiteit de ruimte krijgt. Dit motiveert ons om ook te mogen ontspannen tijdens het werk. Dit is niet alleen goed voor jezelf; het is ook goed voor je resultaten en je omgeving.

Rustig worden, zijn en blijven

Innerlijke rust creëren is een continu proces. Het vraagt voortdurend aandacht en ontwikkeling van jezelf, omdat je steeds weer nieuwe uitdagingen zult tegenkomen, die het moeilijk maken om de innerlijke rust te vinden. Maar hoe doe je dat, innerlijke rust creëren? We geven hieronder concrete mogelijkheden die we zelf hebben uitgeprobeerd en doorleefd.

  • De kracht van intenties -> visualiseer hoe je je ’s avonds wilt voelen
  • Niet rennen, maar plannen
  • Bewust kiezen wat je wel en niet wilt doen op een dag geeft focus
  • Bewegen, bijvoorbeeld tussen, voor en gelijk na het werk sporten en/of wandelen. Andere voorbeelden: tafeltennissen, tafelvoetballen, trampolinespringen, potje voetbal, dansen, etc.
  • Een dagboek bijhouden kan heel behulpzaam zijn en inzichten geven > wat gaat er goed (geef jezelf complimenten!) – en wat kan er beter?
  • Tekenen en visualiseren; weg van de computer en even je hoofd leegschrijven/tekenen om alle informatie te structureren (bijv. door middel van een mindmap). Bijkomend voordeel is dat je de informatie dan beter onthoudt.
  • Gamen, film/serie kijken, boek lezen; door in een andere wereld te stappen neem je even afstand van je eigen omgeving.

 Waar word jij rustig van?

Ook voor ons is het een constante zoektocht om de goede balans te blijven vinden, zowel in ons werk als in ons privéleven. We merken dat we onszelf steeds meer de tijd en de ruimte geven in dit proces en leren elke dag bij. We gunnen anderen ook de opwaartse spiraal die we ervaren. Het is goed om te weten dat er in deze zoektocht geen goed of fout is en dat er geen standaard route is. Het belangrijkste is om een manier te vinden die bij jou past.

 

Sandra Wiechers                                      Herma Wichman

sandra@wiechersadvies.nl                         herma@stipopdehorizon.nl

06 – 414 53 443                                       06 – 263 601 42