Mentoren zijn van onschatbare waarde voor jongeren bij het ontdekken van hun eigen pad

Een echte geluksvogel leert anderen vliegen (Loesje)

 

Jongeren helpen ontdekken waar ze voor gaan en voor staan

Mentoren kunnen veel betekenen voor jongeren bij het ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. Stap voor stap begeleiden bij het uitstippelen van hun pad en het leren maken van bewuste keuzes waar ze achter kunnen staan. 

 

Basistraining, verdiepende training en personal coaching

In de praktijk merken wij dat er bij mentoren veel vragen leven over hoe zij hun leerlingen of studenten hierin het beste kunnen begeleiden. Hoe krijg je de intrinsieke motivatie naar boven, hoe kun je jongeren hierin coachen? Speciaal voor mentoren in het VO en studieloopbaanbegeleiders in het MBO en HBO hebben we trainingen ontwikkeld die hen hierbij ondersteunen. Intervisie is een onderdeel van onze trainingen. Ook van elkaar leer je veel, is onze ervaring. 

De trainingen combineren wij met coachingsgesprekken, waarin mentoren c.q. SLB'ers hun eigen vraagstukken kunnen bespreken. 

 

De basistraining

De basistraining is gericht op het ontwikkelen van coachende vaardigheden. De training levert je als mentor tijdwinst op door meer te gaan coachen en minder te adviseren. Dat betekent dat de leerling of student steeds meer zelf plaats neemt achter het stuur. Tijdens de bijeenkomsten levert het bespreken van concrete casussen veel inzichten op. 

 

Het resultaat van de training is: 
• inzicht en helderheid m.b.t. een effectieve en efficiënte invulling van de rol van loopbaancoach op een wijze die goed bij jezelf past
• de vaardigheid om leerlingen/studenten te stimuleren zelf de regie te nemen over hun studie- en loopbaankeuzes
• visie op en inzicht in loopbaanontwikkeling en de veranderende arbeidsmarkt
• het realiseren van het doel van de coach die je wilt zijn

 

De verdiepende training

In de verdiepende training richten we ons vooral op:
• een uitbreiding van het scala aan coachingstechnieken
• een verdieping van verworven coachingsvaardigheden
• het bespreken van casuïstiek die de deelnemers aandragen 

 

Certificaat 

Na het volgen van de trainingen wordt een certificaat verstrekt aan de deelnemers die:
• actief hebben deelgenomen aan de bijeenkomsten 
• hun portfolio met gemaakte opdrachten volledig hebben (hiermee hebben de deelnemers een persoonlijk naslagwerk)
• blijk hebben gegeven van de geleerde coachingsvaardigheden 

 

   

 

 

Wat levert dit op voor jongeren?

De jongeren die wij spreken, geven iedere keer weer aan dat zij veel waarde hechten aan goede gesprekken met hun mentor of SLB'er. Een goed gesprek is goud waard. Ze voelen zich gesteund. Ze worden er happy van om hun talenten te ontdekken en te ontdekken waarvoor ze die talenten kunnen inzetten. Zo komen ze erachter welke opleiding of welk werk bij hun past. Ze krijgen daardoor meer plezier in hun studie of werk, waardoor ze goede resultaten behalen. Het wordt hen steeds helderder wat ze kunnen bijdragen aan de samenleving. Op deze manier ontstaat er een opwaartse spiraal. Het zorgt ervoor dat ze lekkerder in hun vel zitten en een betere aansluiting hebben bij hun sociale leefomgeving. Ze raken ervan overtuigd dat ze zelf invloed hebben op hun toekomst, waardoor ze zich sterker voelen. Als we jongeren daarmee kunnen helpen, kan een grote onzekere toekomst veranderen in een toekomst waarin ze kunnen stralen omdat ze trots zijn op hun bijdrage. 

 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe wij dit aanpakken op andere scholen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak: telefoon 026 - 3512661 of info@stipopdehorizon.nl 

 

Coachingsgesprekken en trajecten

Vanzelfsprekend kunnen er ook altijd losse coachingsgesprekken worden aangevraagd.

 

 

 

Het is onze missie om mensen en organisaties in het onderwijs te ondersteunen bij  
het zo goed mogelijk voorbereiden van jongeren op hun toekomst.

 

If you can dream it, you can do it