Mentoren zijn van onschatbare waarde voor jongeren bij het ontdekken van hun eigen pad

Een echte geluksvogel leert anderen vliegen (Loesje)

 

Jongeren helpen ontdekken waar ze voor gaan en voor staan

Mentoren kunnen veel betekenen voor jongeren bij het ontdekken van wie ze zijn, wat ze kunnen en waar ze naar toe willen werken. Stap voor stap begeleid je je leerlingen of studenten bij het uitstippelen van hun pad en het leren maken van bewuste keuzes.  

 

 

De kunst is om de intrinsieke motivatie naar boven te halen

In de praktijk krijgen wij veel vragen van mentoren over hoe zij het beste kunnen begeleiden. Hoe stimuleer je de intrinsieke motivatie? Hoe kun je jongeren coachen? En ook: hoe blijf ik zelf vitaal?

 

Speciaal voor mentoren in het VO, MBO en HBO bieden we coachingsprogramma's aan, zowel individueel als in groepen. Er is alle aandacht voor jou en jouw vragen. In de groepen bespreken we casussen, waardoor je veel van elkaar leert. In de 1:1 coachingsgesprekken kijken we samen wat jouw stip op de horizon zou kunnen zijn en hoe je die kunt bereiken. 

 

Vaak komen er vragen over vitaliteit aan de orde en over het doorbreken van patronen die je veel energie kosten. Vragen als:

  • hoe krijg ik mijn batterij in het groen?

  • hoe ga ik om met mijn beschikbare tijd c.q. de werkdruk?

  • hoe krijg ik een leerling of student in de actiestand?  


De bedoeling van het coachingsprogramma voor mentoren

Het is de bedoeling om steeds meer te gaan coachen en minder te adviseren. Dit levert op:

  • leerlingen / studenten die leren om zelf het stuur van hun leven in handen te nemen
  • tijdwinst voor jou als mentor
  • vitaliteit (zie de batterij hierboven)
  • een invulling van je rol als mentor die goed bij jezelf past


Certificaat voor mentoren 

Mentoren die een compleet programma hebben doorlopen krijgen een certificaat als zij:
• actief hebben deelgenomen aan de bijeenkomsten 
• een 'reisverslag' hebben gemaakt waarin ze vertellen wat ze hebben geleerd, hoe ze het toepassen en op welke resultaten ze trots zijn

 

   

 

 

Wat levert dit programma op voor jongeren?

De jongeren die wij spreken, geven iedere keer weer aan dat zij veel waarde hechten aan goede gesprekken met hun mentor. Een goed gesprek is goud waard. Dan voelen zij zich gesteund. Ze worden er happy van om hun talenten te leren kennen en te ontdekken waarvoor ze die talenten kunnen inzetten. Zo komen ze erachter welke opleiding of welk werk bij hun past. Ze krijgen daardoor meer plezier in hun studie of werk, waardoor ze goede resultaten behalen. Het wordt hen steeds helderder wat ze kunnen bijdragen aan de samenleving. Op deze manier ontstaat er een opwaartse spiraal. Het zorgt ervoor dat ze lekkerder in hun vel zitten en een betere aansluiting hebben bij hun sociale leefomgeving. Ze raken ervan overtuigd dat ze zelf invloed hebben op hun toekomst, waardoor ze zich sterker voelen. Als we jongeren hiermee kunnen helpen, kan een onzekere toekomst veranderen in een toekomst waarin ze vertrouwen hebben en trots kunnen zijn op hun bijdrage. 

 

 

 

Coachingsgesprekken 

Vanzelfsprekend kun je altijd een afspraak maken voor een coachingsgesprek dat los staat van dit programma. Scholen kunnen hiervoor een knipkaart aanvragen. 

 

Wil je graag meer informatie? 

Bel 026 - 351 26 61 of mail naar info@stipopdehorizon.nl 

 

 

 

Missie & visie

Het is onze missie om je in staat te stellen een waardevolle bijdrage te leveren, zodat je energie krijgt van je werk en een doel hebt waar je blij van wordt.

 

If you can dream it, you can do it