Hoe creëer je een cultuur waarin jongeren hun eigen pad kunnen ontdekken?

True leadership lies in guiding others to success (Bill Owens)


Jongeren helpen ontdekken waar ze voor gaan en waar ze voor staan

We kijken en denken graag met u mee over hoe er een sfeer en cultuur kan ontstaan waarin jongeren hun eigen pad kunnen ontdekken. Er zijn veel aspecten die hier invloed op uitoefenen. Om er een paar te noemen:

* de omgeving van de school
* wat vraagt het van docenten, decanen, mentoren en andere betrokkenen om leerlingen te begeleiden bij hun ontdekkingstocht?
* welke vaardigheden zijn hiervoor nodig?
* hoe kun je het beleid en de visie van de school hierop aanpassen?
* wat betekent dat in de praktijk?
* hoe kun je het beleid concreet maken?        

Wat levert dat op voor jongeren?

Op deze manier kunnen jongeren ontdekken waar ze voor staan en waar ze voor gaan. Ze worden er happy van om hun talenten te ontdekken en waarvoor ze die talenten kunnen inzetten. Zo gaan ze ontdekken welke opleiding of welk werk bij hun past. Ze krijgen daardoor meer plezier in hun studie of werk, waardoor ze goede resultaten behalen. Het wordt hen steeds helderder wat ze kunnen bijdragen aan de samenleving. Op deze manier ontstaat er een opwaartse spiraal. Het zorgt ervoor dat ze lekkerder in hun vel zitten en een betere aansluiting hebben bij hun sociale leefomgeving. Ze raken ervan overtuigd dat ze zelf invloed hebben op hun toekomst, waardoor ze zich sterk voelen. Je ziet ze stralen: ze zijn trots op hun bijdrage. 

 

Belangstelling?

Bent u benieuwd hoe wij dit aanpakken op andere scholen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak: telefoon 026 - 3512661 of info@stipopdehorizon.nl. Wij denken graag met u mee.

 

Het is onze missie om mensen en organisaties in het onderwijs te ondersteunen bij het zo goed mogelijk voorbereiden van jongeren op hun toekomst.