Profiel- en studiekeuze


Als je leven voor je gevoel klopt, zit je hart erin (Gerrit Jansen)

 

Veel leerlingen en hun ouders worden behoorlijk in beslag genomen door de profiel- en studiekeuze die op een gegeven moment speelt. Jongeren hebben vaak geen idee waar hun belangstelling naar uitgaat, wat hun passie is en wat hun talenten zijn. Om hen te helpen komt de omgeving vaak met allerlei adviezen. De kans op werk speelt daarin meestal een grote rol, ook al is die kans voor de toekomst moeilijk in te schatten. Toch komt er een moment dat er een keuze moet worden gemaakt. HBO- en WO-Opleidingen zijn bovendien verplicht om te onderzoeken of de studie die je kiest wel bij je past. Je moet dus goed weten waar je voor staat en waar je voor gaat. Onze begeleiding is erop gericht om jongeren te leren hun eigen pad te vinden en zelf achter het stuur te gaan zitten.

 

 

Stip op de horizon coaching helpt bij de begeleiding van profiel- en studiekeuze met:

1. Begeleiding bij het versterken van LOB-programma's in het VO en MBO

2. Trainingsprogramma's voor mentoren

3. Coachingsgesprekken met leerlingen en studenten die begeleiding zoeken bij hun studiekeuze

4. Myfocustest, een test om te ontdekken welke studierichting bij je past

 

1. Co-creatie van het LOB-programma, in samenwerking met school, decanen, mentoren en leerlingen

Meer aansluiting krijgen bij de belevingswereld van leerlingen: dat is waar we op focussen bij het upgraden van LOB-programma's. Hoe kunnen leerlingen het proces van het maken van een bewuste studiekeuze gaan zien als iets dat ze graag willen in plaats van dat het 'moet'?  Hoe kun je ze laten ontdekken dat het studiekeuzeproces kan bijdragen aan meer leer- en studieplezier en –rendement? Doel is dat zijzelf tot de conclusie komen: “Het is veel leuker om een 8 te halen dan een 3 en daarvoor moet je wel weten waar je voor gaat en waar je voor staat, welke kwaliteiten en talenten je hebt en welke studierichting bij je past. Om dit te bereiken, begeleiden we uw school bij het vormgeven van het LOB-programma. Hiervoor zetten we in samenwerking met de decanen een samenwerking op met alle betrokkenen, dus ook de leerlingen. We zien in de praktijk dat leerlingen hier graag een rol in spelen en dat ze er supertrots op zijn wat ze kunnen betekenen. 

2. Trainingsprogramma's voor mentoren

Van jongeren horen wij regelmatig dat zij graag persoonlijke gesprekken willen met decanen en mentoren over hun profiel- en studiekeuze. Deze 1:1-gesprekken vinden zij belangrijk en waardevol. Om daar goed op in te kunnen spelen verzorgen wij trainingen voor mentoren om hun coachende vaardigheden te versterken, zodat zij jongeren zo effectief mogelijk kunnen helpen bij hun keuzeproces.

 

3. Coachingsgesprekken met leerlingen en studenten die vastlopen in hun studiekeuze

Voor leerlingen die er niet uitkomen en studenten die ontdekken dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, bieden wij de mogelijkheid van persoonlijke coachingsgesprekken. De coachingsgesprekken helpen uw zoon of dochter aan meer duidelijkheid over welke studierichting past bij zijn of haar talenten en drijfveren.

 

4. Myfocustest

Stip op de horizon coaching heeft een studiekeuzetest ontwikkeld onder de naam Myfocustest voor:
* leerlingen op het HAVO, VWO en MBO, die bezig zijn met hun studiekeuze
* studenten die willen switchen van studierichting

 

Myfocustest helpt om rationele argumenten als “waarmee heb ik de meeste kans op werk” te parkeren. In de praktijk is gebleken dat zo'n argument de kans op uitval vergroot, net als keuzes die zijn gebaseerd op het volgen van medeleerlingen naar populaire studies of het ‘leukste verhaal' op een hogeschool of universiteit.

 

Met Myfocustest kun je ontdekken waar je hart naar uitgaat en waar je goed in bent. Als je de test maakt, leer je je drijfveren, talenten en de richting die je gevoelsmatig het meeste aanspreekt kennen. Door de vragen in het tweede gedeelte van de test ga je rationeel begrijpen en beargumenteren hoe je kunt verwoorden waar je voorkeur naar uitgaat.

 

Log hier in op Myfocustest

 

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek van de universiteit van Toronto is gebleken dat studenten die een bewuste studiekeuze maken vanuit een intrinsieke motivatie hogere cijfers halen, een aanzienlijk grotere kans hebben om hun studie af te ronden, sociaal meer aansluiting hebben tijdens hun studie, meer zelfvertrouwen ontwikkelen, gezonder zijn en zich gelukkiger voelen.

 

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herma Wichman via 026-351 26 61 of mail naar info@stipopdehorizon.nl 

 

 

Het is onze missie om mensen en organisaties in het onderwijs te ondersteunen bij  
het zo goed mogelijk voorbereiden van jongeren op hun toekomst.

 

If you can dream it, you can do it